Jakie produkty oczyszczają organizm sportowca

0
1336

Diety oczyszczające to mit, choć oczywiście są substancje, które pozwalają nam zachować równowagę organizmu. Jak twierdzi profesor Mirosław Jarosz, gastroenterolog, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia – zdrowi ludzie, spożywający odpowiednią ilość dobrej jakości pokarmów oraz płynów, oczyszczają się w sposób fizjologiczny. Jaka dieta wspomaga nasz organizm w usuwaniu toksyn? Nic odkrywczego – zgodna z aktualną piramidą żywieniową. Dużo warzyw i owoców – ale za mało spożywamy głównie tych pierwszych. Poza tym dużo płynów i dużo ruchu. Czyli w sam raz dla sportowca. Poniżej rozmowa z profesorem Jaroszem na temat oczyszczania organizmu.

Kiedy wpisze się w wyszukiwarkę internetową hasło ,,dieta oczyszczająca’’ po chwili wyskakuje 246 tys. różnego rodzaju doniesień na ten temat. Co dla Pana, lekarza i specjalisty ds. żywienia, oznacza słowo detoks?

– Detoks, z medycznego punktu widzenia, oznacza albo oczyszczanie organizmu z nadmiaru wytwarzanych w trakcie przemiany materii metabolitów albo też eliminację substancji toksycznych, które w jakiś sposób dostały się do organizmu z zewnątrz. Przykładem substancji z tej pierwszej grupy są np. kreatynina czy mocznik. Ich nadmiar, który może być efektem np. niewydolności nerek, prowadzi do tzw. wewnętrznego zatrucia organizmu. Do drugiej grupy substancji należą np. toksyny, pochodzące ze spożycia trujących grzybów. W przypadku detoksu, albo więc musimy oczyszczać organizm z nadmiaru własnych (endogennych) metabolitów, albo też z trucizn pochodzenia zewnętrznego. Detoks jest więc dość szerokim pojęciem, które często jest opacznie rozumiane lub nadinterpretowane.

To jak w końcu jest z tymi dietami oczyszczającymi? Mają one jakiś sens i rzeczywiście, można za ich pomocą przeprowadzić detoks?

– W zasadzie, z punktu widzenia zdrowego człowieka, stosowanie jakichś specjalnych diet oczyszczających nie ma uzasadnienia. U zdrowych ludzi niepożądane substancje są usuwane przez nerki, wątrobę, przewód pokarmowy czy płuca. Generalnie, można powiedzieć, że wszystko załatwia nasza fizjologia. Zdrowy człowiek, który żywi się na co dzień zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i pije odpowiednią ilość płynów, powinien bez problemu sam poradzić sobie z bieżącym oczyszczaniem organizmu. Co innego w przypadku osób chorych. W zatruciach konieczna jest często poważna interwencja medyczna, a więc np. intensywne oczyszczanie organizmu na oddziale toksykologii. Nie ma tu żadnych uniwersalnych rozwiązań, do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie, bo każdy przypadek zatrucia jest inny. Każda choroba ma swoje specyficzne uwarunkowania i wymaga innych działań terapeutycznych, w tym nie tylko z zakresu farmakoterapii, ale też dietetycznych.

Proszę w takim razie podać przykłady konkretnych składników diety, które pomagają nam oczyszczać organizm z toksyn.

– Chodzi o zwykłe składniki, które na co dzień występują w naszej diecie w odpowiednich ilościach, jeśli odżywiamy się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Są to składniki, które przede wszystkim neutralizują działanie wolnych rodników, chroniąc przy okazji nasze DNA i zmniejszając stan zapalny w organizmie. Konkretnie, są to np. polifenole i inne antyoksydanty, a także błonnik, które występują w największych ilościach w warzywach i owocach. Składniki te pomagają neutralizować działanie wielu toksyn, wiązać je i wydalać. Ale nie zapominajmy o piciu płynów. To bardzo ważne. Bez nich niemożliwe byłoby fizjologiczne oczyszczanie organizmu.

Z tego co Pan mówi można wysnuć wniosek, że większość modnych diet i kuracji, które obiecują szybkie oczyszczenie, ekspresowy detoks, skuteczne odkwaszenie organizmu, czy też pozbycie się zalegających w nim toksyn i złogów, to po prostu marketing.

– To prawda. Powtórzę raz jeszcze: zdrowi ludzie, spożywający odpowiednią ilość, dobrej jakości pokarmów oraz płynów, oczyszczają się w sposób fizjologiczny, bez żadnych specjalnych działań dodatkowych. Nie ma więc sensu wydawanie dodatkowych, niemałych pieniędzy na różne modne diety cud, reklamowane jako oczyszczające.

W promocji tego rodzaju diet często wykorzystuje się argument, że skażenie środowiska i żywności jest dziś już tak wielkie, że dla zachowania zdrowia musimy jednak podejmować specjalne działania oczyszczające. Niedawno okazało się np. że w Unii Europejskiej spora część kurzych jaj była skażona fipronilem, pestycydem stosowanym w rolnictwie. Z takimi substancjami nasze organizmy też radzą sobie same?

– Każdy zdrowy człowiek ma spore możliwości kompensowania, neutralizowania substancji toksycznych, m.in. tych płynących ze środowiska. Ale oczywiście tylko do pewnego stopnia. Niektóre metale ciężkie, jak np. ołów, kumulują się w różnych miejscach w naszym organizmie. Tak samo niektóre metabolity.

Być może więc jednak trochę racji mają Ci, którzy fundują sobie np. hydrokolonoterapię, dzięki której mają nadzieję, na usunięcie ze swojego organizmu przynajmniej części zalegających w nim złogów i toksyn?

– Złogi to kolejne pojęcie, które jest często nadużywane i mylone w potocznym rozumieniu. Z medycznego punktu widzenia ze złogami mamy do czynienia głównie w miażdżycy naczyń krwionośnych (tętnic), w których tworzą się blaszki miażdżycowe, a także w kamicy żółciowej lub też kamicy nerkowej. Warto dodać, że u części osób chorych na miażdżycę, które zmieniają swoją dietę na naprawdę zdrową, obserwuje się cofanie choroby do pewnego stopnia, nawet o 20-30 proc. Czyli zdrowa dieta działa nie tylko prewencyjnie, ale też i leczniczo. Zatem raz jeszcze, zamiast różnych modnych diet i kuracji, zalecam wszystkim urozmaicone i zbilansowane żywienie, zgodne z piramidą zdrowego żywienia, a także regularną aktywność fizyczną, jako najskuteczniejszy i najbardziej bezpieczny środek wspierający oczyszczanie organizmu.

Mogę sobie wyobrazić, że część osób, np. z nadwagą, chcących podreperować swoje zdrowie i wykupujących różnego rodzaju wczasy z dietetycznym detoksem jednak na nich skorzysta. W każdym razie sobie tym nie zaszkodzi.

– Jeżeli dieta oczyszczająca jest zgodna z piramidą zdrowego żywienia i zawiera odpowiednią ilość płynów to oczywiście można powiedzieć, że jest ona prozdrowotna, ułatwia metabolizm, neutralizuje działanie wolnych rodników, czyli wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. Rzecz w tym, że taką dietę każdy może mieć za nieduże pieniądze u siebie w domu. Nie trzeba w tym celu sięgać po lansowane przez celebrytów i media koncepty. Zastosowanie zdrowego stylu życia jest nie tylko tanim i uniwersalnym sposobem profilaktyki chorób, ale także lekarstwem na wiele powszechnych bolączek i czynnikiem zmieniającym przebieg wielu chorób przewlekłych.

Panie profesorze, skoro wystarczy tylko zdrowo się żywić, pić odpowiednią ilość płynów i regularnie się ruszać, aby zachować dobre zdrowie i zneutralizować toksyny, to dlaczego wciąż tak mało osób w Polsce stosuje w praktyce zdrowy styl życia, a zamiast niego ucieka się do różnych „cudownych” diet i terapii mających odwrócić lub zniwelować skutki niezdrowego stylu życia

– Z obserwacji własnych, ale też i różnych badań socjologicznych, muszę niestety stwierdzić, że Polacy są wciąż narodem niedojrzałym, przynajmniej pod względem zachowań i postaw związanych ze zdrowiem. Naprawdę trudno mi to zrozumieć, patrząc jak jednocześnie dbają choćby o swoje samochody, w których regularnie wymieniają olej, klocki hamulcowe, zmieniają opony i je serwisują. Zdrowie ludzkie jest przecież wartością dużo większą niż najlepszy nawet samochód, ale mimo to większość ludzi dba o nie słabiej, niż o własne auto czy mieszkanie.

Rozmawiał: Wiktor Szczepaniak (zdrowie.pap.pl)

Superfoods dla sportowca

Choć opinie na temat oczyszczania organizmu są podzielone, poniższe produkty pomagają walczyć z toksynami i powinny znaleźć się w diecie każdej osoby aktywnej ruchowo.

Cytryny. Zawierają dużo witaminy C i antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Mają działanie zasadotwórcze, pomagają utrzymać właściwe pH organizmu, a tym samym wzmacniają układ odpornościowy. Polecamy szczególnie ciepłą wodę z cytryną wypijaną rano, na czczo.

Imbir. Idealny środek na niezdrową lub ciężkostrawną potrawę, ale również na odtrucie organizmu po wypiciu alkoholu. Nie tylko doprowadzi do porządku żołądek i wesprze układ trawienny w tych ciężkich chwilach, lecz dodatkowo dostarczy mnóstwo antyoksydantów i wzmocni odporność.

Czosnek. Choć straszy zapachem, ale jest naturalnym antybiotykiem, podnosi odporność organizmu, wspierający oczyszczanie organizmu. Posiada silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne, zawiera także allicynę, która stymuluje produkcję białych krwinek chroniących nas przed infekcjami. Najlepiej spożywać go w postaci surowej.

Buraki czerwone. Wspomagają proces oczyszczania wątroby, dostarczają magnez, żelazo i witaminę C. Burak wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy, obniża poziom cholesterolu, a nawet poprawia wydolność podczas aktywności fizycznej. Najwięcej można z niego wycisnąć, dosłownie i w przenośni, gdy dodamy go do sałaty lub przyjmiemy wyciśnięty z niego sok.

Kapusta. Podobnie jak brokuły, kalafior czy jarmuż zawiera sulforafany, które wspierają nasz organizm w walce z toksynami. Warzywo to ma w sobie także glutation – organiczny związek chemiczny o właściwościach przeciwutleniających.

Świeże owoce. Są bogate w błonnik i antyoksydanty. Polecamy szczególnie czerwone grejpfruty, jabłka, ananasy, pomarańcze i pomidory! Łatwo je włączyć do diety, rozpocząć nimi dzień lub zabijać nimi głód między posiłkami.

Brązowy ryż. Produkt pełnoziarnisty, naturalne źródło witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu, manganu, żelaza oraz ważnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera dużo błonnika i selenu, które doskonale oczyszczają, poprawiają kondycję cery oraz wspomagają pracę wątroby.

Rukiew wodna (rzeżucha wodna). Zawiera oczywiście antyoksydanty oraz wiele składników o właściwościach detoksykacyjnych, w tym witaminy z grupy B, cynk czy potas. Rukiew posiada również właściwości moczopędne, a tym samym dodatkowo wspomaga wypłukiwanie toksyn z organizmu.

Źródło: go-sport.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komentarz
Wpisz swoje imię